
Palma, 13 de junio de 2025. La biblioteca de Cort ha acogido este viernes la presentación de las personas que integran la Mesa de trabajo constituida dentro de la candidatura Palma 2031 para la capitalidad europea de la cultura, y que reúne a prestigiosos profesionales y expertos de los ámbitos de la investigación, la sostenibilidad, la cultura y la docencia.
El acto ha sido presidido por el alcalde de Palma, Jaime Martínez Llabrés, y también han asistido, además de miembros de la Mesa, el primer teniente de alcalde y regidor de Cultura, Javier Bonet; el coordinador general de Cultura i Turisme, Fernando Gómez de la Cuesta, y los directores generales de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, Pilar Ribal, y Projectes Culturals, Gori Vicens.
La presentación ha tenido lugar un día después de que se diera a conocer la composición de la Mesa de trabajo que reúne a representantes del sector del arte y la cultura, en el Parc del Canòdrom, también con la presencia del alcalde de Palma.
Tanto la Mesa artística como la científica están integradas por doce miembros, que, en el segundo caso, representan el conocimiento científico y el mundo académico, el diseño de los paisajes urbanos, la práctica de la arquitectura y la dinamización del patrimonio, y la gestión cultural, medioambiental y turística.
Igualmente, aportan la valiosa experiencia que han adquirido trabajando con instituciones europeas, como UNESCO, ICOMOS, ICOM y EUROPA NOSTRA, trabajando en un contexto internacional tanto con organismos no gubernamentales, como con museos, fundaciones, colecciones y entidades.
Los integrantes de la Mesa son los siguientes:
- Marcial Bardolet, especialista en sistemas de información geográfica y responsable del Atlas Posidonia.
- Sofía Barroso, diseñadora y organizadora de programas internacionales vinculados al arte contemporáneo y promotora de viajes culturales.
- Joan Enric Capellà, investigador, consultor en temas turísticos y doctor en Geografía, además de autor del libro ‘Turisme o no turisme. Reptes per a la Mallorca del siglo XXI'.
- Bartomeu Deyà, vicepresidente del comité de Turismo de ICOMOS España, entidad que supervisa la protección del patrimonio cultural.
- Carlos García-Delgado, arquitecto y experto en Planes Especiales para Centros Históricos.
- Mónica Luengo, especialista en jardines históricos y paisajes culturales.
- Bernat Nadal, decano del Colegio Oficial de Arquitectos de las Illes Balears, y experto en ordenación del territorio y desarrollo urbanístico.
- Bernat Oliver, vocal del Ecomuseo de Cala Gamba, escritor e investigador en el campo de la vela latina.
- Alícia Sintes, catedrática en Física por la Universitat de les Illes Balears y asesora de la Agencia Espacial Europea.
- Anna Travesset, bióloga investigadora del IMEDEA especializada en Ecología y Medio Ambiente.
- Jordi Treserras, consultor de UNESCO, y director del Laboratorio de Patrimonio Cultural, Creatividad y Turismo Cultural.
- Judit Vega, directora de la UNED en las Illes Balears e investigadora sobre el arte medieval.
Este selecto e ilustre grupo de grandes personalidades de la ciencia y el conocimiento, junto con el equipo de la Regiduría de Cultura, ayudarán a desarrollar y dar consistencia a la candidatura de Palma, que, como ha explicado el alcalde, “contempla, como parte esencial, llevar a cabo intercambios dentro del marco europeo y mediterráneo y tejer vínculos con otras ciudades ligadas al mar y situadas en España, Francia, Italia, Grecia y Malta”.
Conscientes de la importancia de la cooperación regional, 'Mediterrània in Motion', denominación que enmarca las diferentes acciones de la candidatura Palma 2031, es, en palabras del primer regidor, “un proyecto integrador que va mucho más allá de nuestros límites geográficos”, para que “sea también un motor de cambio que garantice la pervivencia de los valores culturales de la región histórica”.
En esta línea, el alcalde de Palma ha remarcado la existencia de las dos candidaturas transnacionales en UNESCO, y la creación del Museo de la Ciudad en Red, que, desde el núcleo principal del futuro Centro de Interpretación de la Ciudad, englobará y dará visibilidad a centros de interpretación especializados.
Esta red incluirá el Castell de Bellver, la Fortalesa del Temple, el Centre Maimó Ben Faraig, Can Serra y todo el entramado de rutas temáticas urbanas, además de los nuevos espacios de interpretación que se irán creando paulatinamente a lo largo de los próximos años.
Palma, 13 de juny de 2025. La biblioteca de Cort ha acollit aquest divendres la presentació de les persones que integren la Mesa de treball constituïda dintre de la candidatura Palma 2031 per a la capitalitat europea de la cultura, i que reuneix prestigiosos professionals i experts dels àmbits de la investigació, la sostenibilitat, la cultura i la docència.
L’acte ha estat presidit pel batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, i també han assistit, a més de membres de la Mesa, el primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet; el coordinador general de Cultura i Turisme, Fernando Gómez de la Cuesta, i els directors generals de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, Pilar Ribal, i Projectes Culturals, Gori Vicens.
La presentació ha tingut lloc un dia després que es donàs a conèixer la composició de la Mesa de treball que reuneix representants del sector de l’art i la cultura, al Parc del Canòdrom, també amb la presència del batle de Palma. Tant la Mesa artística com la científica estan integrades per dotze membres, que, en el segon cas, representen el coneixement científic i el món acadèmic, el disseny dels paisatges urbans, la pràctica de l’arquitectura i de la dinamització del patrimoni, i la gestió cultural, mediambiental i turística.
Igualment, aporten la valuosa experiència que han adquirit fent feina amb institucions europees, com UNESCO, ICOMOS, ICOM i EUROPA NOSTRA, treballant en un context internacional tant amb organismes no governamentals, com amb museus, fundacions, col·leccions i entitats.
Els integrants de la Mesa són els següents:
- Marcial Bardolet, especialista en sistemes d’informació geogràfica i responsable de l’Atles Posidònia.
- Sofía Barroso, dissenyadora i organitzadora de programes internacionals vinculats a l’art contemporani i promotora de viatges culturals.
- Joan Enric Capellà, investigador, consultor en temes turístics i doctor en Geografia, a més d’autor del llibre Turisme o no turisme. Reptes per a la Mallorca del segle XXI.
- Bartomeu Deyà, vicepresident del comitè de Turisme d’ICOMOS Espanya, entitat que supervisa la protecció del patrimoni cultural.
- Carlos García-Delgado, arquitecte i expert en Plans Especials per a Centres Històrics.
- Mónica Luengo, especialista en jardins històrics i paisatges culturals.
- Bernat Nadal, degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, i expert en ordenació del territori i desenvolupament urbanístic.
- Bernat Oliver, vocal de l’Ecomuseu de Cala Gamba, escriptor i investigador en el camp de la vela llatina.
- Alícia Sintes, catedràtica en Física per la Universitat de les Illes Balears i assessora de l’Agència Espacial Europea.
- Anna Travesset, biòloga investigadora de l’IMEDEA especialitzada en Ecologia i Medi Ambient.
- Jordi Treserras, consultor d’UNESCO, i director del Laboratori de Patrimoni Cultural, Creativitat i Turisme Cultural.
- Judit Vega, directora de la UNED a les Illes Balears i investigadora sobre l’art medieval.
Aquest selecte i il·lustre grup de grans personalitats de la ciència i el coneixement, juntament amb l’equip de la Regidoria de Cultura, ajudaran a desenvolupar i donar consistència a la candidatura de Palma, que, com ha explicat el batle, “contempla, com a part essencial, dur a terme intercanvis dins el marc europeu i mediterrani i teixir vincles amb altres ciutats lligades a la mar i situades a Espanya, França, Itàlia, Grècia i Malta”.
Conscients de la importància de la cooperació regional, ‘Mediterrània in Motion’, nom que emmarca les diferents accions de la candidatura Palma 2031, és, en paraules del primer regidor, “un projecte integrador que va molt més enllà dels nostres límits geogràfics”, per tal que “sigui també un motor de canvi que garanteixi la pervivència dels valors culturals de la regió mediterrània, la qual està directament lligada a la nostra identitat cultural i històrica”.
En aquesta línia, el batle de Palma ha remarcat l’existència de les dues candidatures transnacionals a UNESCO, i la creació del Museu de la Ciutat en Xarxa, que, des del nucli principal del futur Centre d’Interpretació de la Ciutat, englobarà i donarà visibilitat a centres d’interpretació especialitzats.
Aquesta xarxa inclourà el Castell de Bellver, la Fortalesa del Temple, el Centre Maimó Ben Faraig, Can Serra i tot l’entramat de rutes temàtiques urbanes, a més dels nous espais d’interpretació que s’aniran creant paulatinament al llarg dels propers anys.